Hari Ini Hari Jumaat, So What?

Kemaskini WP Self-Hosted Dengan WP-Cli

Tuts+ Premium : Belajar jQuery Selama 30 Hari Secara Percuma

Salam. Tus+ Premium melalui Editor Nettuts iaitu Jeffrey Way telah memperkenalkan tutorial secara percuma bagi mempelajari bahasa pengaturcaraan jQuery secara percuma selama sebulan. Tutorial yang disampaikan adalah melalui video yang turut disertakan sekali dengan fail2 yang diperlukan sebagai panduan mengikuti tutorial tersebut.

Bagi rakan2 yang tidak pernah mengenali apa itu jQuery juga boleh mengikuti tutorial ini kerana tutorial ini diajar dari peringkat paling bawah, newbie aka noob (mcm lazaac ni..) sehinggalah ke peringkat yang lebih tinggi. Nak jadi Ninja jQuery..? Jom, ikuti lazaac, sama2 kita belajar jQuery, takkan selamanya nak copy paste code jQuery jer kan, sekali sekala, kena jgak create code sendiri, baru style kan3x?, ayuh yuk! Yaw!

30 Days to Learn jQuery

P/S : Sekiranya ada yang baru nak belajar coding HTML & CSS, sila ke entri ini :
Belajar HTML & CSS Selama 30 Hari Secara Percuma
Selamat belajar!

  • http://udinz.com Fakhruddin

    untuk blogger @wordpress ni?

    • http://lazaac.com lazaac

      @Fakhruddin, jQuery ni boleh pakai kat mana2 platform pun bro… sbb ni merupakan salah satu drpd javascript yg slalu digunakan di blog2 skrg…

      • http://www.udinz.com fakhruddin

        @lazaac,
        tq ya…! boleh guna ni…

        • http://lazaac.com lazaac

          @fakhruddin, welcome bro… selamat mencuba.. :up: kalau xtaw jgak nak guna, tanya jer.. lazaac tolong mana yg mampu..

  • http://faizfakhirin.blogspot.com faizfakhirin

    waaaa…ini satu peluang bagus ni…bila kelas mula.?

    • http://lazaac.com lazaac

      @faizfakhirin, dah mula pun bro.. nak habis dah pun… :gila:

      • http://faizfakhirin.blogspot.com faizfakhirin

        @lazaac,

        Melepas la aku camni…ni 1st time aku dgr bendalah nih…dgr cam sonok..

        • http://lazaac.com lazaac

          @faizfakhirin, sempat jer bro.. setiap hari ada tutorial baru, tapi tutorial yg lepas2 masih dibuka…

  • http://mobilityworlds.com/ shraqs

    Sape2 yg sanggup blajar jQuery online memang aku tabik lah. Buat HTML pun lintang pukang :)

    • http://lazaac.com lazaac

      @shraqs, belajar jer br bro… blum implement lg.. lintang pukang jgak ler… :gila:

  • http://beckhrooy.com beckhr00y

    1st time dgr JQuery ni, mmg byk lg bnda aku x tau ni ^^,)

    • http://lazaac.com lazaac

      @beckhr00y, biasa ler bro.. lain org lain minat nyer…

  • http://blog.amirez.com Amirez

    HTML pun tak khatam semua lagi, ni kan pula nak belajar jQuery hehe. tapi bagus jugak, at least adalah ilmu sikit daripada tak tau langsung. nak sembang2 dengan programmer pun takdelah terngaga manjang :D

    • http://lazaac.com lazaac

      @Amirez, bro minat jgak ker ngan jQuery ni..? aku paing suka dgn efek2 yg menarik, yg complicated btul aku xsentuh la…

  • http://shahrulsite.net Shahrul

    bagus jugak tu…free

    • http://lazaac.com lazaac

      @Shahrul, benda free bro, jom belajar.. :gila:

      • http://hairilhazlan.com mancai

        aku pun ada ikut kelas ni… terbaikkk…

        • http://lazaac.com lazaac

          @mancai, haha.. aku duk sibuk belajar lg.. sakit kepala dah ni.. tp best, tutorial dia menarik, senang difahami walaupun kekadang tu laju sgt… tp boleh download video ngan fail tutorial, suma dah jadi senang la.. :up:

  • http://akubiomed.com akubiomed

    JQuery ini kalau ada pengetahuan tentangnya banyak boleh dibuat untuk blog.

  • http://lazaac.com lazaac

    @akubiomed, btul tu bro… kalau dibuat perbandingan antara keluarga javascript yg lain2 pun, jQuery adalah yg paling kerap digunakan berbanding javascript lain seperti MooTools, Dojo dll.. :up:

  • http://earncent.com/blog titan

    aku tak pandai bab-bab html ni..

  • http://lazaac.com lazaac

    @titan, ni bkn HTML lg bro… HTML tu utk noob ninja mcm aku, tp ni jQuery, javascript-based.. javascript ni 10x ganda susah compare ngan HTML… bg aku la, xtaw la kalau ada yg kata HTML lg susah dari javascript… :gila:

  • http://www.cybernetic88.com/ acapz

    @titan, aku lagi la xpndai bab2 ni. haha. mcm pyh je. lol

  • http://mylifemyprimaryplan.blogspot.com kimmie

    jQuery…memang tak de asas, aku cuma tahu sql query je.

  • http://kartikel.com kartikel.com

    aku suka jquery!

  • http://lazaac.com lazaac

    @kimmie, pergh… sql pun aku tabik bro.. sbb aku xbrapa pandai bab sql ni… kwang3x.. :gila:

  • http://nizamghazi.com/ nizamghazi

    Thanks lazaac.
    Saya memang minat dengan jQuery.
    tutsplus dot com juga salah satu sumber rujukan saya.
    Saya juga noob

  • http://lazaac.com lazaac

    @nizamghazi, welcome bro… sama la kita.. tp aku still copy code jer yg pandai ni, dah pandai wat code sendiri nanti xde la copy code org lg..

  • http://lazaac.com lazaac

    @acapz, mmg payah ler adoi.. :p jQuery xpandai, C++ pandai ok la tu bro… muehehe… :gila:

  • http://lazaac.com lazaac

    @kartikel.com, i like it too! :up: